Sunday, August 13, 2006

How to make a quiche?

Een blog bijhouden is weggelegd voor mensen die zoooo danig veel tijd hebben, dat ze alles neer kunnen schrijven wat ze eigenlijk niet beleven doordat ze op hun blog schrijven.

Vandaar: een gewone zondag vandaag, rustig ontbijtje, late lunch, bezoekje aan mijn oma.
Filip en ik hadden een meningsverschil over hoe je quiche met zalm en spinazie klaarmaakt. Een hele tijd geleden heeft hij dit gerecht bereid, met een zeer geslaagd resultaat zeg ik er eerlijk bij, maar we wisten niet meer precies wat of hoe het moest. Enkele recepten later weten we het nu nog altijd niet precies. De ene kok zweert bij room + melk, al dan niet gecondenseerd, de andere alleen bij room. Soms worden eieren en eigelen gebruikt, soms enkel de volledige eieren. De kaas, die kan al eens losgeklopt zijn onder het eimengsel of uitgestrooid over de taart. Last but not least, hoelang moet het geheel in de oven, en op welke temperatuur? Piet Huysentruyt en de boerinnen van Ons Kookboek zijn het in elk geval oneens. Wie raad weet of de gouden truc, alle tips welkom ;-).
Onze kwestie werd niet vandaag beslecht, want we mochten WAFELS gaan eten bij Wim en Griet! Dat recept werkte alvast wél!

2 comments:

Emma en Mona said...

JA, ja, ik ben blij dat de wafels gesmaakt hebben. Dat is toch een serieus werk, hé en niet zo gezellig als je niet kan samen eten.
Ik heb nog nooit quiche gemaakt, dus tips kan ik niet geven. Ik wil wel eens komen proeven...

Anonymous said...

Awel, ik zal je mijn recept eens geven. Lukt altijd, bij mij tenminste toch ;-)
- Men neme een bladerdeegplak (kant en klaar te koop, zéér handig)en doet die in een taartvorm. Kruimeldeeg mag eventueel ook. De vorm even invetten is altijd handig als je er de quiche achteraf ook uit wilt krijgen.
- Leg alles wat je kwijt wilt in je quiche op het deeg. Spinazie en zalm zijn perfect, maar het kan ook met vlees (hesp, spek,...)of puur veggie met om het even welke andere groenten. Tip: groenten in stoomzakjes zijn supergemakkelijk: even voorgaren gedurende de helft van de tijd die aangegeven staat op het pak (de groenten garen verder in de oven) en in de quichevorm kwakken (wel eerst uit het zakje halen!).
- Kluts vier eieren met een brickje room (ik gebruik alpro om het toch een beetje 'licht' te houden, maar het gaat natuurlijk ook met echte lekker vette room). Kruid het mengsel. Koriander moet er voor mij altijd in, paprika doet ook wonderen.
- Eventueel kun je voor de stevigheid van je quiche ook nog een eetlepel bloem door je ei-roommengsel doen, maar dat hoeft niet. Giet het mengsel in de vorm, over de groenten/vlees of vis.
- Flinke graai gemalen kaas erover en ongeveer 45 minuten in de oven op 180°. Njammie!