Tuesday, May 29, 2007

Merkwaardig

Het verhaal van de baby van 5 maanden die door zijn moeder werd vergeten in de wagen vorige week en stierf, heb ik niet als dusdanig op de blog gezet. Ik was er heel erg door aangedaan, en er zijn heel veel dingen tegelijk door mijn hoofd gegaan over de omstandigheden van het ongeval, hoe de moeder en familie daarmee om zullen gaan, het waarom.
Waarschijnlijk door mijn heftige emotionele reactie heb ik mijn gevoelens omtrent dat gebeuren niet goed kunnen verwoorden.


Slecht of dramatisch nieuws probeer ik niet te schuwen, maar vrolijke gebeurtenissen gooi ik des te liever wél online. Als ander uiterste van de levensketting mogen geboortes dubbel en dik in de verf gezet worden. En als ze dan nog een speciaal touchke hebben... zoals in het volgende verhaal dat ik in de krant las vandaag.

Twee meisjes geboren in volle vlucht

WASHINGTON - Tijdens twee langeafstandsvluchten zijn de afgelopen dagen evenveel vrouwen van een dochter bevallen. Tijdens een vlucht tussen Atlanta en München moesten de piloten als gevolg van de verrassende geboorte van een meisje een tussenlanding maken in Charlotte (North Carolina). En op een vlucht tussen Nieuw-Zeeland en Chili bracht een Braziliaanse vrouw, die niet eens wist dat ze zwanger was, eveneens een meisje ter wereld.
Volgens de lokale Amerikaanse zender WITN waren bij een Duitse passagierster tijdens de vlucht naar München verrassend weeën begonnen. Met de hulp van twee hartspecialisten, die aan boord van het vliegtuig zaten, bracht ze haar kind ter wereld. Het kindje kreeg daarop een hartstilstand, maar kon dankzij medische apparatuur aan boord weer tot leven worden gebracht. Eén van de artsen was toevallig een kindercardioloog.Bij de geboorte op de vlucht naar Chili was het een 37-jarige artse die ter hulp schoot. Die geboorte verliep eveneens allerminst van een leien dakje. De baby kwam immers in een gecompliceerde stuitligging met de voeten eerst ter wereld, meldt de Daily Telegraph in Sydney. In zulke gevallen wordt het kind meestal geboren via een keizersnede. 'Indien ik had moeten snijden, hadden ze dan een plastic mes in mijn handen geduwd?', stelde de Australische artse in een reactie. De vrouw zei dat ze de baby in de buurt van de toiletten, met hulp van het cabinepersoneel en een eerstehulpuitrusting ter wereld bracht. De 26-jarige moeder had even voordien geklaagd over rugpijn. Ze was naar eigen zeggen niet op de hoogte van haar zwangerschap, ook niet toen haar vruchtwater brak. Daarna ging alles snel. 'Ik heb de baby omhoog gehouden en op de buik van de moeder gelegd', stelde de dokter. 'Toen de stewardessen vroegen wat ze moesten doen, heb ik geantwoord dat ze een foto moesten nemen'.
wle, De Standaard

Enkele bedenkingen :


- mogen vrouwen vanaf of zeker voorbij het tweede trimester nog wel vliegen?
- hoé kan je niét weten dat je zwanger bent zelfs totdat het vruchtwater breekt?
- als je bij je - op zijn zachtst uitgedrukt speciale - geboorte problemen hebt met je hart, hoe veel geluk heb je dan dat de begeleidende arts toevallig een kindercardioloog is?
- wat zou er bij de geboorteaangifte van deze meisjes als geboorteplaats opgegeven worden? De lengte- en breedtecoördinaten van de plek waar het vliegtuig zich bevond?
- Vliegen dokters doorgaans regelmatig?

2 comments:

Emma en Mona said...

Ik vind de vragen op zich interessanter dan het artikel!

Anonymous said...

Vroeger spraken ze van 'met de helm geboren' voor een gelukskind. Ik denk dat we het in deze gevallen gerust mogen hebben over 'met vleugeltjes geboren'...
Het kindje dat in de auto achtergelaten werd had die geluksvleugeltjes duidelijk niet. Toen ik dat verhaal op het nieuws hoorde, kon ik er echt niet bij. Dat je al eens je boodschappen in de auto laat staan, tot daar aan toe('shit, nu is de ijscrème gesmolten'), maar je kind??? Ik heb echt medelijden met die moeder: leef maar eens verder met de wetenschap dat je op zo'n knullige manier verantwoordelijk bent voor de dood van je baby'tje...